Nu sunt bani la buget

Posted on : by : Administrator

Execuţia bugetară publicată recent de Ministerul Finanţelor Publice indică un deficit bugetar dublu în luna aprilie, faţă de luna anterioară, de la 5,5 miliarde, la 11,4 miliarde de lei. În opinia economiştilor, acest lucru înseamnă o scădere majoră a investiţiilor sau o creştere a taxelor, pentru a nu depăşi deficitul bugetar asumat în faţa Comisiei Europene.

“Este calea sigură către depăşirea ţintei de deficit pentru anul acesta. Dacă până acum s-a reuşit, prin echilibristică, să se încadreze sub 3% din PIB, anul acesta, aşa cum arată cifrele acum, devine practic imposibil să se încadreze în 3%. Cam toate cheltuielile care sunt de acum încolo pe anul 2019 sunt obligatorii. În mare parte ţin de salarii, pensii. Investiţii, care şi în anii trecuţi au fost primele sacrificate, nici nu mai au loc în bugetul pe anul acesta. Este posibil să depăşim 3% şi să intrăm în procedura de deficit excesiv cu Comisia Europeană”, a declarat economistul Aurelian Dochia.

“Deocamdată încă se poate trăi cu iluzia că se vor redresa lucrurile pe parcurs. Se va discuta din nou despre rău platnici pentru creanţele bugetare, despre necesitatea ca Fiscul să fie mai ferm în recuperarea acestora. Cred că deocamdată se va merge pe ideea unui spor al încasărilor. Marja de manevră rămâne foarte scăzută”, a spus Dochia. La rîndul său, Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România, este de părere că există un risc de depăşire a pragului de 3% din PIB, dar este posibil să se intervină cu reduceri de cheltuieli pe zona investiţiilor şi aparatului bugetar. „Nu văd ce mai pot face în acest an. Mă rog, se vor reduce, în continuare, investiţiile, dar ce investiţii au mai rămas de redus? E un risc mare de depăşire a pragului de 3% din PIB. Va fi dificil să-l mai atingă”, a spus Codirlaşu. Potrivit acestuia, primul semnal venit dinspre Guvern a fost de reducere cu resursele umane din aparatul bugetar. “Acesta este motivul. Nu văd de unde ar mai face rost de bani, decât din măriri de taxe. Măriri de taxe pe populaţie e greu de crezut că se vor face în condiţiile în care mai sunt alegeri în următorii 2 ani. Poate se vor încerca măriri de taxe pentru companii, dar o asemenea încercare a fost OUG 114 care vedem că a fost modificată de mai multe ori. Mă îndoiesc că vor mai încerca să pună taxe suplimentare aşa că principalul mod ar fi reducerea cheltuielilor. Aparatul bugetar e excesiv. Acolo ar trebui reduse cheltuielile”, consideră preşedintele CFA România.
(Sursa: Adevărul)

Company Reviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *